Kategori Katı Yakıt Sobası
    Varsayılan
      Toplam 20 / 404 ürün

      Katı Yakıt Sobası

      Katı yakıt sobası, günümüzde halen ihtiyaçtan ya da dekor amaçlı kullanılıyor. Katı yakıt sobaları, nostaljik görünümleriyle insanın içini ısıtan tasarımlarıyla tercih ediliyor. Hem ısıtma, hem pişirme özelliklerinin de kullanıldığı katı yakıt sobaların kullanımı doğalgaza rağmen devam ediyor. Maliyet açısından daha uygun olması ayrıca Anadolu'da doğalgazın olmadığı yerlerin bulunması soba kullanımı gerektiriyor. Hem iç mekanlar için hemde dış mekanlar için katı yakıt sobaları kullanılıyor. Bahçelerde kullanılan sobalar dış mekan sobaları oluyor. Bu sobaların görüntüleri basit ama dikkat çekici oluyor. Ateş etrafında toplanma mantığı ile hoş anlar yaratıyor. Müstakil evlerde kullanımı da çokça görünüyor. Hem maliyet açısından daha uygun oluyor hemde görünüm açısından daha sıcak ve nostaljik bir hava katıyor. Kuzine sobaların yemeklere vermiş olduğu lezzetten yararlanmak isteyenler de bu kullanımdan vazgeçmiyor. Özellikle üzerinde kestane pişirmek, çay demlemek, ekmek ısıtmak ve kuzinenin içinde yemek, börek yapmak vazgeçilmez zevklerden oluyor. Büyük şehirlerde dahi bu zevk ve nostaljiyle yaşamak isteyenler oluyor. Kullanım kolaylığı sunan katı yakıt sobalar halen çekiciliklerini koruyorlar.

       

      Katı Yakıt Sobası Nedir?

      Katı yakıt sobası nedir, sorusu soba kullanmak isteyenler için önemli bir konu oluyor. Katı yakıtların kullanıldığı soba olarak kısaca açıklanıyor. Kömür, odun ve pelet kullanarak dışarıya ısı veren sobalar oluyorlar. Kömür ve odunun bir yakıldığı sobalar olduğu gibi sadece kömür yakılan ya da sadece odun yakılan sobalar bulunuyor. Ayrıca pelet kullanılarak yakılan sobalarda son zamanlarda artmış bulunuyor. Emaye sobalar ve daha yüksek kalite de olan demir döküm sobalar hem iç hem dış mekanlar için kullanılıyor. Kalorifere alternatif olan katı yakıt sobalar, ısı performansı açısından daha iyi ve maliyeti daha düşük oluyor.

       

      Katı Yakıt Soba Çeşitleri,

      Katı yakıt soba çeşitleri, soba kullanımı yapmak isteyen kullanıcılar için önemli bir mevzu oluyor. Mekana doğru model ve boyut sobayı seçmek, ısı performansı ve güvenlik açısından dikkat çekiyor. Küçük bir alana büyük bir soba kullanımı hem gereksiz yakıt harcanmasına hem de iyi performans alınmamasına neden oluyor. Ayrıca gereksiz hava kirliliğine sebep veriyor. Bu yüzden mekanın büyüklüğüne göre soba boyutu seçmek gerekiyor. Katı yakıt soba çeşitlerinde boyut seçimi konusunda imkan sağlıyor. Son model katı yakıt sobalar, hem hijyenik kullanımları hem de güvenli kullanımları açısından tercih ediliyor. Cam kapaklı olan sobalarda ikinci bir hava çıkışı bulunuyor. Böylece ateş görüntüsü net bir şekilde izlenebiliyor. Bu şekilde şömine görüntüsü verilmiş oluyor. Kuzine sobaların nostaljik görünümü ve kullanım çeşitliliğinin olması birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Boyutlarının farklılığının dışında renk seçenekleri de kullanıcılara sunuluyor.

             Kömür Sobası

      Kömür sobası, sadece katı yakıt olarak kömürün kullanıldığı sobalardır. Kömürün dışarıya verdiği ısı diğer katı yakıtlara göre daha güçlüdür. Kömür sobası emaye, döküm, kuzine ve kovalı olarak çeşitleri bulunuyor. Büyük Şehirlerin dışındaki illerde, kasaba ve köylerde soba kullanımı hala devam ediyor. Dışarıya verdiği ısı açısından kömür sobaları daha çok tercih ediliyor. Tek bir odaya sobayı koyarak oranın ısınması sağlanıyor. Ayrıca hol gibi ara yerlerede kurulum sağlayarak diğer odalarında ısınması sağlanmış oluyor. Kömür sobaların kurulumu ve kullanımı basit ve pratik oluyor. Sobanın ayakları yere yakın olmadığı için kurulan yere zarar vermiyor. Kömür sobasının borularını da ihtiyaca göre ek yaparak uzatılabiliyor. Gözleme kapağı daha geniş olan modellerden seçim yapılarak, kömür ihtiyacı anlaşılacağı gibi hoş bir seyirde elde ediliyor. Kuzine kömür sobaları ile üzerinde yemek ısıtılabilir ya da fırınlı olan modelleri sayesinde ekmek dahi yapılabiliyor. Kuzine sobasında yapılan yemeklerle enfes tatlar elde ediliyor. Döküm kömürlü sobalar dayanıklılığı sayesinde uzun yıllar kullanılıyor. Uzun ömürlü döküm sobalar bu sebepten tercih ediliyor. Kömür sobaların modellerinin tercihi gibi boyut ve renk tercihi seçenekleri de bulunuyor. Kullanılacak mekanın ölçüleri boyutları açısından önemli oluyor. Renk seçeneklerinde de kırmızı, beyaz, siyah gibi renk seçenekleri bulunuyor.

             Odun Sobası

      Odun sobası, kullanım açısından pratiklik sağlayan katı yakıt sobaların arasında yer alıyor. Odunun yanarken ki görünümü birçok kişinin tercihi oluyor. Kolay ateş alması ile ısıyı etrafa yayması kullanıcı için pratiklik sağlıyor. Odun sobası çeşitleri de kömür sobaları gibi emaye, döküm, kuzine ve kovalı modelleri ile kullanıcılara sunuluyor. İşleyiş açısından kömür sobalarla aynı mantıkta çalışıyorlar. Bu modellerin dışında ateş çukuru modeli bulunuyor. Bu model özellikle dış mekanlarda çokça kullanılıyor. Isınma amacının dışında görünümü, ateş çukuru kullanmayı teşvik ediyor. Hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda odun sobası kullanıyor. Kafelerde, teraslarda hem ısınmak hemde pişirmek için tercih ediliyor. Boyut, tasarım ve renk açısından farklı odun sobası modelleri üretiliyor.

             Pelet Sobası

      Pelet sobası, çalışma prensibi olarak kömür ve odun sobalarına benziyor. Ama detaylarda onlardan çok farklı yönleri bulunuyor. Pelet sobalarda kullanılan pelet, talaş ve sıkıştırılmış ağaç oluyor. Ayrıca kağıt ceviz, fındık gibi tarım ve endüstriyel atıkların sıkıştırılıp rulo haline getirilmesiyle elde edililiyor. Pelet yakıldığı zaman hava kirliliğine yol açmıyor. Tamamen çevreci bir yakıt olduğu söyleniyor. Bu açıdan pelet soba kullanımı artmaya başlıyor. Pelet sobaların kullanımı da bir o kolay ve pratik oluyor. Pelet sobaların elektrikli, manuel gibi modelleri bulunuyor. 20-30 mm uzunluğunda peletler ile ısı konusunda oldukça yüksek performans elde ediliyor. Pelet sobaya yerleştirildikten sonra herşey sobanın teknolojisine kalıyor. Klasik bir görünümü olanından farklı tarzlara sahip olan bir sürü çeşidi bulunuyor. Manuel olarak sobayı yakılabildiği gibi otomatik çakmak sistemi ile kendisi de yanmaya geçebiliyor. Uzaktan kumada ile sobayı yakıp zaman ayarı yapılabiliyor ve kapatılabiliyor. Teknoloji kullanımının son derece içinde olduğu bir nostalji oluyor. Pelet sobaların kuzine, emaye, döküm, fırınlı, elektrikli, manuel gibi birçok çeşidi bulunuyor. Pelet sobada da diğer sobalar gibi boyut, renk ve tasarım çeşitliliği kullanıcıya sunuluyor.

       

      Katı Yakıt Sobası Kullanımı

      Katı yakıt sobanın kullanımı, kış aylarında soba ile ısınan kullanıcılar için özellikle önemli olan bir konu oluyor. Katı yakıt sobaların işlevsel olarak prensipleri aynı oluyor. Kömür, odun ya da pelet oksijen olan ortamda yakılarak yanması sağlanıyor ve ortaya çıkan ısıdan faydalanılıyor. Bu üçü arasında ısı verme değerleri ve yanma sürelerinde farklılıklar bulunuyor. Yanan yakıtın ardında kalan külün temizlenmesi gerekiyor. Sobalardaki yakıtların yandığı zaman çıkardıkları dumanın bir baca yardımıyla dışarıya salınımı gerekiyor. ortamdaki oksijen akımı kesildiğinde ya da katı yakıt bittiğinde yanma sona eriyor. Yanmanın devam etmesi için oksijen akışının sağlanması ve katı yakıt eklenmesi gerekiyor. Kömür, odun ya da pelet soba kullanımlarında muhakkak kullanım şekillerinin bilinmesi güvenlik açısından önemli oluyor.

       

      Katı Yakıt Sobası Fiyatları

      Katı yakıt sobası fiyatları, soba kullanımı yapacak olan kişiler için önemli oluyor. Sobaların boyutları, modelleri ve yapıldıkları malzemeler dışında kullandıkları yakıt fiyat konusunda değişikliğe sebep oluyor. Kuzineli odun sobası gibi spesifik aramalar yaparak araştırmanızı sınıflandırabilirsiniz. İndirimli kömür sobalarından tercihinizi yaparak alışverişinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Katı yakıt sobalarının marka modellerini karşılaştırarak istediğiniz sobaya karar verebilirsiniz.